Loading...

AVG SSL

Wat is de AVG / GDPR?

Vanaf 25 mei 2018 krijg je als ondernemer te maken met de Europese; General Data Protection Regulation (GDPR) wat in het Nederlands is: Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Daarin wordt bepaald dat iedere ondernemer verantwoordelijk is voor de gegevens van zijn klanten. Bereid je dus op tijd voor, want de boetes zijn aan de hoge kant. Alles wat je moet weten over AVG en jouw WordPress website, lees je hieronder:

Wat zijn persoonsgegevens?

Wat wordt er nou precies bedoelt met persoonsgegevens? En hoe weet je wanneer deze privacy-gevoelig zijn? Even in het kort: persoonsgegevens zijn alle gegevens waarmee personen zoals jij en ik te identificeren zijn, dus bijvoorbeeld zodra iemand een contactformulier invult op jouw WordPress website. Dan kun je denken aan bijvoorbeeld gegevens zoals:

  • Naam
  • Postadres
  • E-mailadres
  • Locatie data (bijv. GPS coördinaten)
  • IP-adressen

Wat goed is om te weten: Bedrijfsinformatie (bijv. organisatienaam, e-mailadres, postadres, etc.) vallen niet onder persoonsgegevens.

1. SSL certificaat

Een van de grootste gevolgen voor heel veel websites is dat een SSL-certificaat vanaf nu verplicht is bij webshops en websites die gebruikersgegevens verwerken (Dan kun je dus denken aan bijvoorbeeld een contactformulier). Waarom is zo een certificaat dan verplicht hoor ik je nu denken? Hij toont namelijk aan dat je de persoonsgegevens van de bezoekers van je website goed beschermt.  U heeft als eigenaar van een website volgens de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) de verplichting om persoonsgegevens te beveiligen tegen verlies of misbruik. Als u niet voldoet aan de wettelijke bepalingen van de Wbp, kan het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) een boete tot € 4.500,- opleggen. U kunt aan Wet bescherming persoonsgegevens voldoen door het gebruik van een SSL Certificaat.

Er zijn twee voorbeelden van ssl certificaten. Je ziet dan https, de bedrijfsnaam of “veilig” en een slotje in de adresbalk staan.

Uitgebreid SSL certificaat (meer info)

EV SSL

Met een SSL certificaat voorkom je dat je in overtreding bent, krijgen bezoekers meer vertrouwen en je voorkomt dat Google je uit de zoekresultaten haalt omdat ze geen onveilige websites willen weergeven.

Uiteraard kan Your Dutch Media een SSL certificaat voor u installeren. Neem contact op en we helpen je hiermee zo snel mogelijk verder.

2. Cookie toestemming

Cookies zijn kleine bestanden die de aanbieder van een website op de apparatuur van een bezoeker plaatst, bijvoorbeeld op een computer, telefoon of tablet. Met cookies kan informatie worden verzameld of opgeslagen over het websitebezoek of over (het apparaat van) de gebruiker.

Als de cookies ook bij bezoek aan een andere website kunnen worden uitgelezen, deze worden tracking cookies genoemd. Met deze cookies kunnen organisaties het surfgedrag van mensen volgen in een bepaalde periode.

Uit de informatie over bezochte websites kunnen persoonlijke interesses worden afgeleid. Daarmee kunnen organisaties hun websitebezoekers bijvoorbeeld gerichte advertenties tonen. Tracking cookies maken het mogelijk om profielen van mensen op te stellen en hen anders te behandelen. Met tracking cookies worden doorgaans persoonsgegevens verwerkt.

2.1 Waar moet u op letten als uw website cookies gebruikt?

Er zijn 3 dingen waar u op moet letten als uw website surfgedrag van bezoekers volgt.

  1. Functionele cookies mogen.
    U mag cookies inzetten als de site anders niet goed doet wat hij moet doen. Zonder cookies is bijvoorbeeld inloggen niet mogelijk, en werken webwinkelwagentjes of taalkeuzes niet.
  2. Analytische cookies mogen beperkt.
    U mag ook cookies inzetten die u helpen uw website te verbeteren. Zulke cookies mogen geen of maar weinig gevolgen hebben voor de privacy van bezoekers.
  3. Alle andere cookies mogen alleen als u vooraf toestemming heeft van bezoekers.
    Zijn cookies niet nodig voor een goede werking van de site? Of leveren ze risico op voor de privacy van bezoekers? Dan moet u de bezoekers toestemming vragen voordat u zulke cookies plaatst.

2.2 Hoe vraagt u toestemming voor cookies?

Gebruikt uw website niet-functionele cookies? En heeft dit gevolgen voor de privacy van bezoekers? Vertel alle bezoekers dan duidelijk, op de eerste pagina die ze te zien krijgen:

  • welke informatie u over hen verzamelt,
  • hoe u die informatie verzamelt: met cookies, scripts of beacons, en
  • wat u met die informatie doet.

Geef ze de keus om hiermee in te stemmen of niet. Voordat u toestemming heeft, mag de site alleen functionele en analytische cookies plaatsen die geen gevolgen hebben voor de privacy.
Wat telt niet als toestemming? Bijvoorbeeld een vaag zinnetje in uw algemene voorwaarden of privacy statement, zoals: ‘als u onze website bezoekt, geeft u automatisch toestemming voor de plaatsing van cookies’.

3. Privacy statement & Cookie verklaring

Informeer de bezoekers van je WordPress website helder en transparant. Dit kan bijvoorbeeld in een privacy statement, waar je duidelijk naar verwijst, bijvoorbeeld in de footer van je website en in het cookie verklaring. Vraag de bezoekers op je WordPress website bovendien ook expliciet om toestemming op de activiteiten die je hebt vastgelegd in je privacy statement.

4. Plugins

Contactformulier
Heeft u op uw website een contactformulier staan? Zorg ervoor dat u een selectievakje toevoegt dat specifiek aan de gebruiker van het formulier vraagt ​​of zij toestemming geven om hun persoonlijke gegevens op te slaan en te gebruiken om weer contact met hen op te nemen. Het selectievakje moet standaard uitgeschakeld zijn. Vermeld ook of u de gegevens verzendt of deelt met derden en welke dit dan zijn.

WooCommerce (webshop)
Heeft u op u een webshop plugin op uw website staan? Zorg ervoor dat u een selectievakje toevoegt dat specifiek aan de gebruiker van het formulier vraagt ​​of zij toestemming geven om hun persoonlijke gegevens op te slaan en te gebruiken om de bestelling te verzenden. Dit kan niet hetzelfde selectievakje zijn als het selectievakje Privacybeleid dat u al had moeten hebben. Het selectievakje moet standaard uitgeschakeld zijn. Vermeld ook of u de gegevens verzendt of deelt met derden en welke.

Meer informatie?

Ziet u dat er (na aanleiding van dit bericht) ook bij u op de website aanpassingen moeten gebeuren? Neem dan contact op met Your Dutch Media en dan zal dit zsm worden ingepland.

2018-11-20T08:05:40+00:00

Cookie derbij?

We gebruiken cookies om een aantal redenen, zoals het betrouwbaar en veilig houden van Your Dutch Media, het personaliseren van inhoud en advertenties, het aanbieden van functies voor sociale media en het analyseren van hoe onze site wordt gebruikt. Ga naar ons Privacybeleid voor meer informatie en maak keuzes over de gegevens die door ons en onze partners op de site worden gebruikt. Door op "Accepteren en browsen" te klikken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies en gegevens.
Accepteren & browsen